Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je da je dobila potvrdu da će prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije, a koji će biti plaćen iz IPA fondova, stići u utorak te da će isporuke ubuduće biti redovne.

“Građani BiH su zahvalni Evropskoj uniji i državama članicama, posebno Ministarstvu vanjskih poslova Austrije koji doprinose borbi protiv COVID-19”, napisala je Turković na Twitteru.

Sattler: Naredne sedmice isporiuka Pfizer vakcina

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler takođe je potvrdio da sljedeće sedmice počinje isporuka vakcina za BiH i precizirao da je riječ o vakcinama “Pfizer/BioNTech”.

Satler je u objavi na “Twitteru” istakao da EU brine o Bosni i Hercegovini, te da je pružila medicinsku pomoć od 7,76 miliona eura zdravstvenim ustanovama širom zemlje, odnosno 13,7 miliona eura za vakcine i medicinsku opremu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obavijestila je ranije lidere regiona da će u drugoj polovini aprila početi isporuka 650.000 “Pfizerovih” vakcina zemljama zapadnog Balkana, što je donacija EU.

Od toga Bosni i Hercegovini pripada 214.000 vakcina.