Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković rekla je za BHRT da vjeruje da će se postići dogovor da Hrvatskom po pitanju Trgovske gore, kao i da očekuje podršku zemalja Evropske unije u rješavanju ovog problema.

“Ja vjerujem da ćemo mi u finalnom ishodu postići dogovor sa Hrvatskom. I njima treba biti bitno da rijeka Una ostane nezagađena. Ne samo da je stanovništvo u BiH ugroženo, nego je i u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo naći podršku i od zemalja Evropske unije, ali i svih ostalih koji se bave ekološkim problemima i onih koji poznaju nuklearnu tematiku”, rekla je Turkovićeva za emisiju “BHT1 uživo”.

Ona je rekla da je na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču govorila o problemima sa kojima se BiH suočava kada je u pitanju Trgovska gora i upoznala sve sa opasnošću kojoj se izlaže oko 300 hiljada stanovnika tog područja, ukoliko Hrvatska izgradi odlagalište za nuklearni otpad na tom mjestu.

“Treba se naći drugo mjesto. Mi ne tražimo ništa više od onoga što se primjenjuje u svijetu kada su u pitanju takvi projekti”, kazala je Turkovićeva.

Kada je u pitanju posjeta Hrvatskoj u kojoj je učestvovala sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Čovićem i Izetbegovićem, Turkovićeva kaže da je to bila prijateljska posjeta, te da je jedino bitno gledati suštinu posjete i šta se učinilo tom posjetom.

“To je prijateljska posjeta u kojoj su učestvovala dva zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda. Važnije je gledati suštinu sastanka, a to je da se odnosi dvije zemlje intenziviraju i poprave, da se dotaknu sva otvorena pitanja i kako ih riještiti. To treba biti fokus – šta se učinilo i šta će se učiniti”, istakla je Turkovićeva.

Turkovićeva je istakla da se na Bosnu Hercegovinu treba gledati kao na cjelovitu zemlju.

“BiH treba da bude gledana cjelovita, zemlja sa tri konstitutivana naroda i samo tako i pristajemo”, naglasila je Turovićeva.

Kada je u pitanju nastavak saradnje sa Hrvatskom, ona smatra da je sada potrebno usaglasiti se sa kolegama u Savjetu ministara i dogovoriti sastanak sa Vladom Hrvatske u Bosni i Hercegovini, te da bi taj sastanak mogao biti početkom novembra.

“Zadnji takav sastanak je bio 2017. godine kada je Vlada Hrvatske došla ovdje i održala sastanak sa ministrima iz Savjeta ministara. Sada je vrijeme za uzvratnu takvu posjetu, jer bi bilo vrlo korisno staviti na sto sve teme koje nas tište i da nastavimo intenzivnije raditi na njihovom rješavanju. Moj prijedlog je da takav sastanak bude održan početkom novembra. On će nam omogućiti da sve teme budu pripremljene i stavljene na sto ministara kojih se tiču”, rekla je Turkovićeva.

Kada je u pitanju saradnja BiH sa zemljama regiona, Turkovićeva ističe da je ona dobra, pogotovo kada je u pitanju politička saradnja.

Ona je kazala da je posjeta američkog državnog sekretara Majka Pampea regionu opravdana, ali da ne vidi razlog zašto on ne bi posjetio i Bosnu i Hercegovinu.

“Mislim da on obavlja zacrtane i potrebne posjete i logično da ide u Hrvatsku, ona je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma. Mi imamo 25. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma, mnogo je razloga da dođe u susjedstvo, mada ne vidim zašto to ne bi bilo i u Bosni i Hercegovini”, istakla je Turkovićeva.