U Turskoj je danas zabilježeno 8.962 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj slučajeva zaraženih iznosi oko 2,36 miliona. Broj smrtnih slučajeva u cijeloj zemlji povećan je na 23.495, a tokom proteklog dana zabilježeno je 170 novih smrtnih slučajeva.

U zemlji se oporavilo još 9.011 pacijenata, među ukupnih više od 2,23 miliona stanovnika koji su pobijedili virus.

Do danas je u Turskoj obavljeno više od 26,89 miliona testova na COVID-19, a tokom posljednja 24 časa provedeno je 169.847.

Najnoviji podaci pokazuju da je broj bolesnika u kritičnom stanju pao na 2.512.

“Najvažniji način da se riješimo ove pandemije je vakcinisanje”, rekao je novinarima u Ankari ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca.

Ranije u četvrtak, Turska je započela masovnu kampanju vakcinisanja protiv COVID-a, a prve doze vakcina primaju zdravstveni radnici.

Nakon što je jučer Agencija za lijekove i medicinske uređaje pri Ministarstvu zdravstva Turske odobrila hitnu upotrebu vakcine CoronaVac, protiv COVID-19, prvi ju je primio ministar zdravstva te zemlje Fahrettin Koca, a danas u poslijepodnevnim satima vakcinu je primio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, Turska ima 1,1 milion zdravstvenih radnika koji će se vakcinisati u roku od mjesec dana. Predsjednik Erdogan je danas nakon primanja vakcine podijelio informaciju da je u zemlji dosad testirano blizu 300.000 zdravstvenih radnika.

Dvije doze vakcina biće primljene u razmaku od 28 dana. Oni koji su se oporavili od COVID-19 neće biti vakcinisani u roku od četiri do šest mjeseci nakon oporavka.

Prva pošiljka od tri miliona doza vakcine protiv COVID-19 kineskog proizvođača SinoVac Biotecha stigla je u Tursku 30. decembra.