Turska je nastavila s diplomatskim kontaktima s Egiptom i želi dodatnu saradnju, saopćili su turski čelnici nakon višegodišnjih napetosti otkako je egipatska vojska svrgnula predsjednika države iz pokreta Muslimansko bratstvo bliskog Ankari.

Svako poboljšanje veza između dvije regionalne sile moglo bi imati reperkusije širom Bliskog istoka, gdje Kairo i Ankara pokušavaju izvršiti uticaj u raznim žarištima i stoje na suprotnim stranama u mediteranskom pomorskom sporenju.

Dva egipatska obavještajna izvora saopćila su da je Turska predložila sastanak na kome bi se raspravljalo o saradnji dvije strane, ali su dodali da su kontakti još preliminarni.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da kontakti “nisu na najvišem nivou, nego su neznatno ispod najvišeg nivoa. Nadamo se da ćemo nastaviti ovaj proces s Egiptom mnogo odlučnije”.

Turska državna novinska agencija Anadolija navela je riječi ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua da “smo kontaktirali s Egiptom i na obavještajnom i na ministarskom nivou. Kontakti na diplomatskom nivou su počeli”.

Odnosi Ankare i Kaira postali su zategnuti otkako je egipatska vojska svrgnula Mohammeda Mursija, egipatskog prvog demokratski izabranog predsjednika i saveznika Erdogana, nakon protesta 2013. godine.

Egipatski sigurnosni zvaničnik primio je jučer telefonski poziv od turskog obavještajnog zvaničnika, koji je izrazio želju Turske za sastankom u Kairu na kome bi se raspravljalo o ekonomskoj, političkoj i diplomatskoj saradnji, saopćili su egipatski obavještajni zvaničnici.

Egipatski zvaničnik pozdravio je poziv i obećao je odgovor što je skorije moguće, saopćili su egipatski izvori.

Poziv je uslijedio nakon nezvaničnih kontakata između egipatskih i turskih sigurnosnih zvaničnika u kojima jer raspravljano o komunikaciji između dvije strane. Pitanje morskih granica, izvor napetosti između Turske i ostalih istočnomediteranskih zemalja, nije otvarano, sudeći po izvorima.

Obnova povjerenja bit će teška. Pored napetosti izazvanih svrgavanjem Mursija i mediteranskog sporenja, egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry prošle je sedmice izjavio da je Arapska liga izrazila “kategorično protivljenje” turskim vojnim intervencijama u Siriji, Iraku i Libiji, prenosi Reuters.