Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar saopćio je da delegacije Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nastavljaju razgovore o sigurnosti Međunarodnog aerodroma u Kabulu nakon najavlenog potpunog povlačenja američkih snaga iz Afganistana.

“Do sada nije donesena nikakva konačna odluka“, kazao je resorni turski ministar Akar nakon službenih posjeta Kirgistanu i Tadžikistanu.

Akar je kazao da će o ishodima tih razgovora biti raspravljano i na sastanku kojim će predsjedavati turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Mi ćemo sprovesti plan nakon odobrenja predsjednika“, kazao je Akar.

Delegacije američkog State Departmenta i zvaničnika Pentagona doputovala je prošle sedmice u Ankaru kako bi s turskim kolegama razgovarala o napretku u naporima da se Međunarodni aerodrom “Hamid Karzai“ u Kabulu održi u funkciji nakon povlačenja američke vojske koje je najavljeno do 11. septembra.

Situacija u Afganistanu usložnila se nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će se sve američke snage povući iz te ratom zahvaćene zemlje do 11. septembra, a saveznici NATO-a su najavili da će učiniti isto.

Biden i turski predsjednik Erdogan razgovarali su o tom pitanju na marginama nedavnog samita lidera NATO-a u Briselu.

Turska već šest godina vodi vojne i logističke operacije aerodroma u Kabulu u okviru Misije odlučne podrške koju vodi NATO.