Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Turskoj u novembru 2020. godine porasla je za 11 posto u odnosu na istu proizvodnju u istom periodu prethodne godine.

Zavod za statistiku Turske (TUIK) objavio je izvještaj o sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima industrijske proizvodnje u toj zemlji za novembar prošle godine, a podaci ukazuju na značajan rast proizvodnje.

Grupa ekonomskih stručnjaka je ranije za Anadoliju iznijela predviđanja da bi industrijska proizvodnja mogla porasti za 8,3 posto u novembru prošle godine, a ostvareni rast od 11 posto nadmašio je i ekspertska očekivanja.

Indeks industrijske proizvodnje smatra se vitalnim pokazateljem ekonomije, jer je jedno od osnovnih mjerila rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U novembru prošle godine turska industrijska proizvodnja je povećana za 1,3 posto u odnosu na istu proizvodnju u oktobru 2020, a 11 posto u odnosu na novembar 2019. godine.

Prerađivačka industrija je u novembru ostvarila rekordni rast od 11,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Indeks opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao je za 7,5 posto, dok je indeks rudarstva porastao za 4,6 posto.