Glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik izjavio je da njegova zemlja više u mogućnosti da zadrži izbjeglice, iako je politika Turske prema izbjeglicama ostaje ista.

“Politika Turske prema izbjeglicama je nepromijenjena, ali postoje neke okolnosti, nismo više u mogućnosti zadržati izbjeglice”, rekao je Celik.

Reagovao je na napade snaga sirijskog predsjednika Bašara el Asada na turske snage u Idlibu u Siriji, poručivši da će Asadov režim platiti visoku cijenu za napad na turske snage.

“Ovaj zločinački režim i oni koji ga podržavaju polagat će račun na najoštriji način zbog toga”, naveo je Celik u saopćenju.

Izrazio je saučešće porodicama poginulih turskih vojnika u Idlibu, a ranjenima je poželio brz oporavak.

“Turska je odlučna da nastavi s pravednom borbom u Siriji u skladu sa međunarodnim pravom sve dok ne postigne zacrtane ciljeve”, rekao je Celik.

Reuters navodi kako se očekuje masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idlib, gdje se nalazi milion raseljenih ljudi. Turska policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani.