Na ulicama i saobraćajnicama turske metropole Istanbula danas su zabilježene ogromne gužve uoči potpunog zatvaranja zbog pandemije COVID-19.

Odluka o potpunom zatvaranju stupa na snagu večeras i trajat će sve do ponedjeljka, 17. maja ove godine.

Građani Istanbula su zbog toga danas užurbano obavljali posljednje poslove kako bi se pripremili prije potpunog zatvaranja. Posebno velike gužve su zabilježene u tržnim centrima i frizerskim salonima.

Turske vlasti su 26. aprila donijele odluku o uvođenju potpunog zatvaranja zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Potpuno zatvaranje stupa na snagu u četvrtak, 29. aprila, od 19 sati i traje do ponedjeljka, 17. maja, do pet sati ujutru.

U okviru novih epidemioloških mjera međugradska putovanja bit će moguća samo uz dozvolu, a vozila međugradskog prevoza radit će uz 50 posto kapaciteta.

Izuzev organizacija koje su izuzete odlukama Ministarstva unutrašnjih poslova Turske, svi poslovni subjekti će obustaviti poslovanje.

Obustavlja se nastava u svim školskim ustanovama, a svi ispiti će biti odgođeni. Lanci marketa bit će zatvoreni nedjeljom, a ostalim danima nastavit će raditi samo u određeno vrijeme.