Turska je optužila Kanadu za dvostruke aršine, nakon što je Otava (Ottawa) suspendovala izvoz oružja u Tursku dok istražuje navode da se kanadska tehnologija koristi u sukobima Azerbejdžana i Armenije.

Kanadski ministar vanjskih poslova Fransoa Filip Šampanj saopštio je juče da je suspendovao dozvolu za izvoz u Tursku, koja podržava Azerbejdžan u sukobima u Nagorno-Karabahu, uz napomenu da je odluka donesena u skladu sa režimom kontrole izvoza u Kanadi.

On je naredio Ministarstvu vanjskih poslova Kanade da istraži tvrdnje o korišćenju kanadskih dronova u sukobima.

Turska, koja ima sporazume o vojnoj saradnji sa Azerbejdžanom, optužila je Kanadu za stvaranje prepreka u vezi sa izvozom vojne opreme na način koji nije u skladu sa duhom NATO-a, saveza čije su članice i Turska i Kanada.

U saopštenju turskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da Turska rigorozno sprovodi obaveze iz režima za kontrolu izvoza.

Iz turskog Ministarstva ističu da je Kanada u izvještaju UN-u navedena kao jedna od zemalja koje raspiruju sukobe u Jemenu, kao i to da Ankara tvrdi da su na Otavu izvršile uticaj armenske grupe u dijaspori, javio je AP.