Turska vlada optužena je za prikrivanje realnog stanja u epidemiji koronavirusa, nakon što je ministar zdravlja Fahretin Koča otkrio da zvanični dnevni podaci predstavljaju samo pacijente sa simptomima, a ne sve pozitivne slučajeve.

Koča na konferenciji za novinare priznao da Turska od 29. jula izvještava o broju pacijenata koji su zbrinuti u bolnicama ili su kod svojih kuća, dok u zvanične brojke nisu uračunati asimptomatski pozitivni slučajevi.

“Govorimo o ljudima sa simptomima. To dajemo kao dnevni broj pacijenata”, rekao je Koča novinarima.

Njegova izjava izazvala je burne reakcije građana, posebno na društvenim mrežama. Ljudi su pozvali vladu da saopšti kakvo je stvarno stanje sa širenjem zaraze u Turskoj.

Ministrovo priznanje uslijedilo je nakon što je opozicioni poslanik Murat Emir rekao da je stvarni broj novozaraženih u Turskoj svakog dana 19 puta veći od podataka koje saopštava vlada.

“Vlada se bori protiv brojki, umjesto da se bori protiv širenja zaraze”, rekao je Emir.

Tursko ljekarsko udruženje, koje mjesecima optužuje vladu da ne prijavljuje slučajeve, pozvalo je na transparentnost.

Grupa je ispitivala podatke koji se objavljuju na dnevnom nivou, nakon što je vlada od 29. jula počela da objavljuje podatke o “pacijentima”, a ne o “slučajevima”.

Juče je prijavljen 1.391 novi pacijent zaražen koronavirusom i 65 smrtnih slučajeva. Zvanično, od početka epidemije u toj zemlji je zaraženo 318.000 ljudi, a umrlo je 8.195.