Turski istraživački brod “Oruč Reis” vratio se danas u luku iz spornih voda u Sredozemnom moru, manje od dvije sedmice pred održavanje samita Evropske unije na kojem će biti razmotrene eventualne sankcije protiv Ankare.

Ministarstvo energetike saopštilo je danas da je brod okončao svoj zadatak počet 10. avgusta.

“Brod je prikupio 10.995 kilometara dvodimenzionalnih seizmičkih podataka i vratio se u luku Antalija”, isakli su u saopštenju.

Turska i Grčka spore se oko dužine svog kontinentalnog dijela i prava na eventualne energetske resurse na istoku Sredozemnog mora. Tenzije su pojačane u avgustu, kada je Ankara poslala brod da izradi mapu za iskopavanje energenata u vodama na koje pravo polaže i Grčka.

Turska je povukla brod iz spornih voda pred održavanje prethodnog samita EU u oktobru kako bi “omogućila put diplomatiji”, ali je “Oruč Reis” kasnije vratila nakon, kako se navodi, nepovoljnog ishoda samita.

Početkom mjeseca, Turska je saopštila da će “Oruč Reis” biti u regionu do 29. novembra.

Nakon nekoliko sedmica tenzija, Ankara i Atina su se u septembru saglasile da nastave razgovore o spornim pomorskim vodama, ali je Grčka istakla da neće pokretati razgovore sve dok su turski brodovi u spornim dijelovima regiona.

Poslanici Evropskog parlamenta prošle sedmice zatražili su uvođenje sankcije Ankari zbog posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana sjevernom dijelu Kipra i operacija Turske na istoku Mediterana.

Lideri EU sastaju se 11. i 12. decembra radi razgovora o sankcijama,a Francuska predvodi inicijativu da Ankara bude kažnjena.