Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske navelo je da nema odstupanja u zaštiti interesa turskog naroda na kopnu, moru ili u zraku, komentarišući posljednja dešavanja na istočnom Mediteranu.

Turska je za dijalog na svakoj platformi u vezi s pravednom raspodjelom prirodnih resursa u regiji, navodi se u saopćenju objavljenom nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske u Ankari, kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turska poziva Evropsku uniju i druge organizacije da poštuju prava i interese Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar na istočnom Mediteranu.

“Turska poziva zemlje koje svojim postupcima krše međunarodno pravo da djeluju razborito, posebno po pitanju demilitarizacije ostrva”, saopćilo je Vijeće nacionalne sigurnosti Turske te poručilo:

“Turska, koja je u svakom regionalnom i globalnom sukobu uvijek bila na strani zakona i pravde, svoje stavove i postupke na istočnom Mediteranu također je poduzela, vođena istim principima”.

Također je rečeno kako će Turska i dalje poduzimati potrebne napore kako bi se uspostavili mir i sigurnost u Siriji.

“Turska će zadržati svoju poziciju kako bi se osigurali mir i prosperitet u Siriji i Libiji, gdje zagovara borbu protiv terorizma i uspostavljanje stabilnosti”.

Na kraju se dodaje kako Turska poziva međunarodnu zajednicu da poduzme potrebne korake protiv terorističkih organizacija koje uzurpiraju slobodu i resurse potlačenih zemalja i naroda.