Turska je saopštila da sankcije Evropske unije protiv turske firme “Avrasja”, optuženoj za kršenje UN embarga na isporuke naoružanja Libiji, predstavljaju pristrasan stav i dvostruke standarde.

EU je juče zamrznula sredstva brodske kompanije “Avrasja”, čiji je brod “Čirkin” u junu bio umiješan u pomorski incident između Francuske i Turske.

Brisel optužuje kompaniju da je koristila ovaj brod za krijumčarenje oružja Libiji, što Turska negira i tvrdi da je prevozio humanitarnu pomoć.

EU ima pomorsku misiju koja kontroliše poštovanje embarga na uvoz oružja Libiji.

“Operacija EU ‘Irini’ nagrađuje lidera Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifu Haftara, a kažnjava međunarodno priznatu administraciju u Tripoliju”, saopštilii su iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju su istakli da, ignorišući zemlje i kompanije, počevši od Ujedinjenih Arapskih Emirata koji šalju Haftaru naoružanje kopnom i vazduhom, čime krše odluke Savjeta bezbjednosti UN, jasan je pokazatelj pristrasnosti EU.

Postoji mogućnost da se Turska suočava sa sankcija EU zbog spora sa Grčkom oko prava na prirodne resurse na istoku Mediterana, mada su tenzije u padu u proteklih nekoliko dana.