U istovremenim operacijama policije na 33 lokacije u Istanbulu na kojima su se skrivali teroristi uhapšeno je 30 osumnjičenih.

U okviru istrage koju je naložio sud u Istanbulu, policijski timovi izveli su istovremene racije na 33 lokacije kako bi pronašli i uhapsili 34 osumnjičenih za članstvo u terorističkoj organizaciji, potvrdio je izvor pod uslovom da ostane anoniman. Slobode je lišeno 30 osumnjičenih. Operacije su usmjerene na stanove za skrivanje terorista, poznatije kao ćelije terorističke organizacije.

U toku je akcija pronalaska preostalih osoba. Tokom operacija oduzeti su mnogi dokumenti i digitalni materijali.

Teroristička organizacija odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine tokom kojeg je poginula je 251, a ranjeno više od 2.700 osoba.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne zvaničnike.