Najmanje 23 osobe uhapšene su u zapadnom dijelu Turske zbog povezanosti s organizacijom FETO koja stoji iza pokušaja puča 2016. godine.

Prema sigurnosnim izvorima, osumnjičene osobe su uhapšene nakon što je Tužilaštvo u Izmiru izdalo naloge za hapšenje 28 osoba u okviru istrage protiv organizacije FETO.

Tokom racija policija je zaplijenila novac i digitalne materijale. Policija također nastavlja s akcijom kako bi bilo uhapšeno još pet osumnjičenih osoba.

Organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara pripadnika FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.