Najmanje 12 iračkih državljana je uhapšeno zbog sumnje da su povezani sa terorističkom organizacijom ISIS u crnomorskom dijelu Turske,izjavio je bezbjednosni izvor.

Antiteroristički i obavještajni timovi policije u sjevernoj provinciji Samsun pokrenuli su operaciju, uz podršku specijalnih snaga, za hapšenje 13 osumnjičenih iračkih državljana na različitim adresama u gradu, rekao je izvor, koji je želio da ostane anoniman.

Dodao je da je akcija u naseljima Ilkadim, Atakum i Kanik dovela do hapšenja 12 osoba, koje su bile aktivne u terorističkoj organizaciji dok su bili u Iraku. Tokom pretresa na adresama uhapšenih zaplijenjeni su digitalni materijali. U toku je potraga za još jednom osumnjičenom osobom.

Turska je bila jedna od prvih zemalja koja je ISIS proglasila terorističkom organizacijom, još 2013. godine. Od tada Turska je u više navrata bila meta napada terorista ISIS-a, među kojima je deset samoubilačkih bombaških napada, sedam bombaških napada i četiri oružana napada u kojima je poginulo 315 ljudi, a stotine njih povrijeđeno.