U okviru procesa imunizacije stanovništva u Turskoj je do sada upotrijebljeno više od 15 miliona doza vakcina protiv koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva te zemlje.

Isti izvor danas je naveo da broj upotrijebljenih prvih doza vakcine iznosi 8.403.697, a broj upotrijebljenih drugih doza 6.599.897.

Istanbul sa 2.338.022 upotrijebljene doze vakcine prednjači među turskim gradovima, a slijede Ankara sa upotrijebljenih 1.185.118 doza i Izmir sa 1.008.257 doza.

Turska je iz inozemstva nabavila blizu 28 miliona doza anticovid vakcina, a riječ je o vakcinama Sinovac CoronaVac i BioNTech/Pfizer. Uporedo s nastavkom pregovora sa drugim kompanijama, Turska do kraja maja očekuje da joj bude isporučeno još 100 miliona doza vakcina.

U jeku je i proces razvoja domaće anticovid vakcine u Turskoj, a krajem aprila se očekuje početak treće, odnosno posljednje faze testiranja.

Ministarstvo zdravstva Turske je završilo prvu od četiri faze vakcinacije u kojoj je od sredine januara vakcine primilo stanovništvo starije od 65 godina, zdravstveno osoblje, kao i štićenici i osoblje domova za zbrinjavanje starijih i osoba sa posebnim potrebama.

U toku su druga i treća faza vakcinacije namijenjene za osobe starije od 60 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima. U posljednjoj fazi će biti vakcinisano stanovništvo koje nije u kategorijama iz prve tri faze vakcinacije.