U Turskoj jedanas uvedena nova mjera u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa prema kojoj je nošenje zaštitnih maski obavezna na svim javnim površinama.

“Građani su, bez izuzetaka, dužni nositi maske na svim područjima, kao što su javne površine, avenije, ulice, parkovi, bašte, izletišta, plaže, vozila javnog gradskog prevoza, radna mjesta, fabrike…, širom zemlje“, kaže se u naredbi Ministarstva unutrašnjih poslova Turske koje je poslano u sve provincije, tačnije njih 81.

Turski zvaničnici već dugo pozivaju na socijalno distanciranje, nošenje maski i održavanje lične higijene za zaustavljanje širenja virusa, ali sada je izdata naredba za cijelu zemlju.

U Turskoj je do danas zabilježeno ukupno 6.730 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom, dok se preko 252.000 ljudi oporavilo. U zemlji je potvrđeno skoro 281.500 oboljelih od COVID-19.

Ministar zdravstva Fahrettin Koca u ponedjeljak je izvijestio o nešto više od 1.700 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te više od 1.000 oporavljenih osoba.