Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država saopštilo je da će do 2022. godine nastaviti saradnju sa turskim kompanijama koje proizvode dijelove za borbene avione F-35.

Portparol Pentagona Džesika Meksvel je rekla da turske kompanije proizvode 139 dijelova za avione F-35 i da će to raditi i u naredne dvije godine.

“Naši industrijski partneri će realizovati postojeće sporazume. Program proizvodnje aviona F-35 radio je tako da se izbjegnu nepotrebna otkazivanja dogovora, povećanja troškova i remećenje proizvodnog sistema”, navela je Meksvel.

Ona je takođe rekla da program F-35 istovremeno radi i na traganju za alternativama.

Vlasti SAD-a saopštile su prošle godine da su suspendovale partnerstvo sa Turskom u programu proizvodnje aviona F-35 i to nakon što je Rusija isporučila Turskoj protivvazdušni odbrambeni sistem S-400.

Međutim, SAD je dozvolio da se do kraja ove godine nastavi saradnja s turskim firmama koje proizvode dijelove za te borbene avione, a najavljeno je da će tragati za novim isporučiocima tih dijelova.

Proces proizvodnje tih aviona uveliko je pogođen posljedicama pandemije KOVID-19 i došlo je do kašnjenja u realizaciji programa.

Turske kompanije su u tom programu proizvodile više od hiljadu dijelova za avione F-35.

Pri sklapanju partnerstva, Turska je naručila 100 aviona F-35A i isporučeno joj je šest takvih letjelica. Međutim, američki Kongres je po suspenziji partnerstva sa Turskom, a u okviru budžeta za odbranu, dao ovlaštenja Pentagonu da turske avione kupi za potrebe američke vojske.