Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ismaila Faisala, državljanina Afganistana, zbog organiziranog krijumčarenja migranata sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Optuženog se tereti da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, pristao sudjelovati u izvršenju krijumčarenja više osoba, ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, saopćeno je iz Tužilaštva.

Prema navodima optužnice, optuženi je koncem mjeseca kolovoza 2020. godine, na području Srbije, sačekao skupinu od oko 40 ilegalnih migranata, među kojima je bilo i malodobnih osoba, od kojih je uzet novac za krijumčarenje, pa je skupinu od deset migranata, poveo čamcem preko vodene granice na rijeci Drini, izlažući tako opasnostima njihove živote i sigurnost.

Nakon prelaska u BiH, optuženog su otkrili i lišili slobode policijski djelatnici Granične policije BiH, a nadležne službe preuzele su staranje o ilegalnim migrantima.

Optuženi se tereti da je nedozvoljeno preveo više migranata preko državne granice, među kojima je bilo i osoba koje nisu navršile 18 godina života, čime je počino kazneno djelo krijumčarenje osoba.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.