Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i prikuplja informacije nakon što je zaprimilo prijavu, koju je, u ime više osoba, uputio Bakir Nakaš, a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije KOVID-19 po živote i zdravlje građana BiH.

“U okviru predmeta pratit će se aktivnosti dužnosnika institucija, te pravnih i fizičkih osoba, u postupku potrebne nabave cjepiva, imunizacije i zdravstvene zaštite stanovništva, a radi utvrđivanja eventualnog postojanja kaznene odgovornosti, zbog teških posljedica, koje je na živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine, prouzrokovala i još uvijek prouzrokuje eskalacija pandemije KOVID-19”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U krivičnoj prijavi je navedeno da građani traže krivičnu odgovornost Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalića, Vjekoslava Mandića, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra prošle godine do 18. marta 2021, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu osigurali direktnu nabavku vakcina.

“Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu”, navedeno je u krivičnoj prijavi.