Postupajući po nalogu i pod nadzorom tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz podršku MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA BiH, realizovali su operaciju kodnog naziva “Fast” u kojoj je slobode lišeno pet osoba. Izvršeni su i pretresi objekata na više lokacija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U Hrvatskoj su uhapšene dvije osobe.

Navodi se da su aktivnosti, realizovane u saradnji sa USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, usmjerene na otkrivanje i krivično procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i dalje, prema drugim zemljama Evropske unije.

Osumnjičeni su državljani Afganistana. Istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizovana grupa sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, koordinisali i krijumčarili više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u Bosnu i Hercegovinu došli iz pravca Republike Srbije, te su organizovano, preko rječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku.

Kooridinisana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinitelji krivičnih djela bili otkriveni i dokumentovani.

Osobe lišene slobode terete se za: Organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz člana 189a, u vezi sa krivičnim djelom Krijumčarenje ljudi, iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Tokom dana biće predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.