Tužilaštvo BiH je opredjeljeno za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, rekla je glavni tužilac BiH Gordana Tadić.

Tadić je na video-konferenciji u organizaciji Misije OEBS-a i Delegacije EU u BiH, koja je posvećena regionalnom projektu analize i praćenja procesuiranja organizovanog kriminala i korupcije, istakla punu podršku ovom projektu.

“Tužilaštvo BiH u radu ima veći broj složenih predmeta organizovanog kriminala, koji često imaju regionalnu i međunarodnu dimenziju, a u protekle dvije godine pokrenute su značajne aktivnosti u borbi protiv korupcije koje su dijelom već rezultirale sudskim postupcima koji su u toku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku je istaknut značaj projekata koji pomažu i daju podršku procesuiranju predmeta organizovanog kriminala i korupcije, što je zajednički interes zemalja zapadnog Balkana, u procesu jačanja vladavine prava na putu evropskih integracija.

Na sastanku su učestvovali i šef Misije OEBS-a u BiH Katlin Kavalek, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, predstavnici Misije OEBS-a, te najviši zvaničnici pravosudnih institucija u BiH, predsjednik i potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Halil Lagumdžija i Biljana Simeunović, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša.