Optuženi Tešić Ratko (1962.) tereti se za nezakonit promet oko 106 kilograma duhana, bez odgovarajućih akciznih markica Bosne i Hercegovine, vrijednosti 16.000 KM.

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu proti Tešić Ratka, rođenog 1962. godine u Bosanskom Šamcu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, radi dalje prodaje na ilegalnom tržištu duhana i akciznih proizvoda, od njemu poznatih osoba nabavio veću količinu od oko 106 kilograma rezanog duhana, sa ciljem da duhan na koji nisu plaćene dadžbine u skladu sa zakonom, stavi u promet na ilegalnom tržištu.

U izvršenju kaznenog djela, optuženi je otkriven na području Lukavca, tokom kontrole ovlaštenih osoba Uprave za idirektno oporezivanje (UINO) BiH, nakon čega je duhan bez dokumentacije o plaćenim dadžbinama, oduzet.

Tržišna vrijednost ilegalnog duhana, sa obračunatim dadžbinama, prema procjeni ovlaštenih osoba UIO, iznosi oko 16 000 KM.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo, nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, u svim krajevima Bosne i Hercegovine, provodi aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za nedozvoljen promet duhana i akciznih proizvoda u većim iznosima čime se nanosi šteta budžetu i svim građanima BiH, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.