Članovi Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija danas su na sastanku, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, razmatrali zajedničke aktivnosti u prevazilaženju aktuelnih problema u procesuiranju predmeta koji se odnose na trgovinu ljudima i ilegalne migracije.

U radu Udarne grupe, aktivno sudjeluje oko 20 dužnosnika iz tužilaštava, policijskih i sigurnosnih agencija i institucija za provedbu zakona sa nivoa BiH, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Na sastanku, koji je održan u Tužilaštvu BiH, razgovarano je o zajedničkim aktivnostima u procesuiranju kaznenih djela trgovine ljudima, krijumčarenja ilegalnih migranata i drugih kaznenih djela iz te oblasti.

Nakon izlaganja rezultata rada svih institucija u proteklom periodu, zaključeno je da postoje pozitivni pomaci u pogledu procesuiranja te vrste kaznenih djela.

Navedeni rezultati su rezultat rada članova Udarne grupe, te specijalizirane Mreže tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i formiranih koordinacijskih timova na entitetskim i lokalnim razinama.

Također, ulažu se značajni zajednički napori u prepoznavanju elemenata kaznenih djela trgovine ljudima, u okviru kaznenih djela krijumčarenja ljudi, posebno unutar migrantske populacije koja se nalazi u BiH.