Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) formiralo je krivični predmet povodom premlaćivanja mladića od strane dva policajca, a koje se desilo u subotu 10. aprila, rekla je portparolka Tužilaštva HNK-a Ana Rajič.

Ona je za Onasu istakla kako je postupajući tužitelj izdao nalog Federalnoj upravi policije (FUP) da hitno postupa po istom, a sve u cilju utvrđivanja svi relevantnih činjenica te postojanju eventualne krivične odgvornosti počinitelja.

“Po prijemu izvještaja tužilac će odlučiti o poduzimanju daljnjih mjera” rekla je Rajič.

Juče se nekoliko stotina ljudi okupilo ispred zgrade MUP-a HNK u znak protesta zbog postupka dvojice policijskih službenika.

Podsjetimo, sve se dogodilo u subotu navečer oko 23 sata, kada se mladić S.B. vraćao iz susjedne zgrade prema svojoj. Tada su ga dva policajca zaustavila zbog kršenja zabrane kretanja i prema njemu upotrijebila brutalnu prekomjernu silu iznad svih svojih ovlasti.

Nakon što je snimak objavljen, oglasio se i MUP HNK te je saopćeno da su policajci udaljeni sa dužnosti i pokrenuta je unutrašnja istraga u kojoj će biti istraženi svi aspekti ovakvog ponašanja, te utvrđeno postojanje elemenata njihove krivične odgovornosti.