Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona naredilo je provjere navoda iz krivične prijave koju je podnio Hrvatski narodni sabor BiH zbog navodnih prevara na nedjeljnim lokalnim izborima u Mostaru. Uz nadzor Tužilaštva provode se provjere o navodnom izbornom inženjeringu.

U Hrvatskom narodnom saboru sumnjaju da su se birači iz određenih dijelova grada fiktivno prijavljivali na nove adrese stanovanja, kako bi navodno utjecali na promjenu rezultata i “otimanja vijećničkih mandata strankama sa hrvatskim predznakom”. Tvrde da se radi o više stotina slučajeva, te da se organizirano djelovalo.

SLAVEN ZELJKO, predsjednik GO HDZ-a Mostar

“Prijava je u prvoj fazi protiv NN osobe. Promjenom prebivališta sa stalnog mjesta boravka na gradsko područje Jug, u mjestima Gubavica, Pijesci, Buna, Jasenica, Hodbina. Htjela se promijeniti struktura biračkog tijela”, rekao je Zeljko.

U strankama koje su dosad činile opoziciju u Mostaru zatečeni su brzinom reakcije Tužilaštva HNK-a, jer je ona kako tvrde, izostala prije kampanje kada su oni ukazivali na fiktivne političke subjekte, prijavljene navodno s namjerom da određene stranke ovladaju biračkim odborima. U ovom
slučaju prepuštaju organima da profesionalno urade svoj dio posla, a zanimljivo im je, poručuju, i to što danas najviše negoduju stranke koje su dosad činile vlast.

ANER ŽULJEVIĆ, BH Blok Mostar

“Ali je simptomatično da su oni koji su četiri, pet posljednjih izbornih ciklusa kontaminirali izborni proces, danas najviše ljuti na rezultate izbore. Određene stvari koje su planirali nisu završili u izbornoj noći, pa su pritiskom na CIK počeli ponovo da otvaraju vreće”, kazao je Žuljević

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž navodi da su iz ove stranke prije više od mjesec iskazali sumnju u biračke spiskove, ali da tada HDZ BiH to nije vidio kao problem.

SLAVEN RAGUŽ, predsjednik HRS-a

“Sada lamentirati da je neko drugi kriv mimo nas samih je smiješno. Oni su očekivali puno više glasova i treba se hvatati za slamke”, istakao je Raguž.

SLAVEN ZELJKO, predsjednik GO HDZ-a Mostar

“Ja ne znam kome su ukazivali. Najlakše je sad biti general poslije bitke, pa govoriti šta je ko uradi, a šta ko nije uradio”, dodao je Zeljko .

U srijedu je Gradska izborna komisija Mostar prebrojala sve listiće sa nedjeljnih izbora, te su ih zajedno sa drugim izbornim materijalom uputili Centralnoj izbornoj komisiji u Sarajevu koja je još uvijek nije objavila konačne rezultate.