Fudbalski savez Italije (FIGC) objavio je da će Federalno tužilaštvo provjeravati da li klubovi Serije A rade u skladu sa zdravstvenim protokolom koji je odobrila Vlada Italije.

Tokom dana pojavili su se medijski izvještaji o tome da je na treninzima Lazija organizovano odigravanje utakmica tri na tri, a sada je FIGC objavio da je od Federalnog tužilaštva zatraženo da izvrši inspekciju timova Serije A.

“FIGC je aktivirao istražnu radnu jedinicu Federalnog tužilaštva sa zadatkom da provjeri poštivanje pokazatelja sadržanih u zdravstvenom protokolu saveza, koji je odobrila Vlada. Radna grupa će, izvještavajući direktno tužioca, potvrditi da se treninzi profesionalnih klubova, koji su trenutno pojedinačni i od 18. maja mogu početi u grupama, sprovode u skladu sa naznačenim protokolom“, saopšteno je iz FIGC-a.

Serija A je prekinuta 9. marta zbog globalne pandemije koronavirusa. Nakon 26 odigranih kola, u vodstvu na tabeli je Juventus sa 63 boda.

Kako je najavljeno, takmičenje bi moglo biti nastavljeno 13. juna.

Italija je jedna od najpogođenijih zemalja svijeta pandemijom koronavirusa. Do sada je u toj zemlji potvrđena 31.106 smrtnih slučajeva od COVID-19, dok je više od 222.000 ljudi pozitivno na koronavirus.