Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Suda BiH pritvor za policijskog službenika Hasana Dupovca, te Zijada Mutapa, koji se terete za organizovani kriminal i trgovinu dokazima u slučaju “Dženan Memić”.

Pritvor za dvojicu osumnjičenih zatražen je zbog straha da bi mogli uticati na svjedoke, kao i da bi njihovo puštanje na slobodu moglo dovesti do narušavanja javnog reda i mira znajući kakvu je pažnju ovaj slučaj imao u javnosti.

Prema Tužilaštvu, Dupovac i Mutap su zajedno pomogli počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela, te ih je nepoznata osoba združila u organizovanu kriminalnu grupu. Tužilac očekuje da će se govoreći o organizovanom kriminalu u ovom slučaju, istraga u narednih 30 dana proširiti na bar još tri lica.

Krivica Dupovca i Mutapa je, prema Tužilaštvu, trgovina dokaznim materijalom, odnosno sumnjiče ih da su pokušali pronaći i otkupiti zeleni “reno klio” za koji postoji vjerovatnoća da je bio na mjestu događaja kobne večeri kada je stradao Dženan Memić.

Ovaj automobil je isključen iz dokaza, a branilac Dupovca, advokat Ermin Gačanović poručio je da osumnjičeni nije mogao sam da isključi nijedan predmet iz dokaznog materijala, te naglasio da je ovaj automobil forenzika izbacila po principu isključivanja predmeta zbog sumnje da nemaju povezanost sa slučajem.

Advokati takođe smatraju da su osumnjičeni imali sasvim dovoljno vremena, pet godina, da utiču na svjedoke, zbog čega je ovaj razlog za pritvor neosnovan.

Oni su obrazloženje Tužilaštva za određivanje pritvora ocijenili kao neosnovano, nejasno i loše napisano, kao i da je istraga politički motivisana, te predložili mjere zabrane.

Sudija će odlučiti o određivanju pritvora u naredna 24 časa.