Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici SIPA-e na području Ugljevika locirali su i lišili slobode Ratka Đurkovića, rođenog 1943. godine, nekadašnjeg zapovjednika 1. bataljona 1. majevičke brigade Vojske republike Srpske (VRS), priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni Đurković pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine zajedno sa Radomirom Nedićem, nekadašnjim zapovjednikom 1. majevičke brigade.

Oni se terete da, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik, u srpnju 1992. godine, a znajući za taj napad i da njihove radnje čine njegov dio, kao zapovjednici VRS koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubojstva civila i zarobljenika. Takođe, ni nakon što je zločin počinjen, nisu poduzeli aktivnosti kako bi počinitelji bili procesuirani i kažnjeni.

Prilikom napada, vojne snage kojima su zapovijedali ubile su četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika Armije RBIH, koji su prethodno bili zarobljeni.

Đurković i Nedić se terete kao zapovjednici, zbog kaznenih djela Zločini protiv čovječnosti i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Osumnjičeni Đurković lišen je slobode i u zakonskom roku bit će predat postupajućem tužitelju koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajući tužitelj će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdravstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima.