Općinski sud Tuzla odbio je prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona za produživanje jednomjesečnog pritvora za Senada Malkića (25) iz Srebrenika i Edina Bešića (26) iz Tuzle.

Oni su ranije pritvoreni zbog postojanja osnovane sumnje da su kao sudionici počinili kazneno djelo “sprečavanje dokazivanja”.

“Odvija se prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona za produženje mjere pritvora prema osumnjičenim Senadu Malkiću (Danes) i prema Edinu Bešiću (Beša) te se osumnjičeni trebaju pustiti na slobodu”, priopćeno je iz tog tužiteljstva.

U nastavku su obrazložili svoju odluku:

“Po uvjerenju vijeća ovog suda iskaz svjedoka Hadžić Anela koji je dao pred tužiocem 02.10.2020. godine u znatnoj mjeri sadrži niz nelogičnosti i protivrječnosti a također i sa iskazom koji je dao u policiji 11.09.2020. godine. A što se tiče iskaza svjedoka Nurkić Lejle koja je također saslušana kako u policiji 11.09.2020. godine, tako i u tužilaštvu 02.10.2020. godine također proizlazi da ima niz nelogičnosti i protivrječnosti kako u njenim tako i u odnosu na iskazu Hadžić Anela. Svjedokinja je u tužilaštvu navodila da su osumnjičeni imali i hladno i vatreno oružje u svom posjedu a što ranije u policiji nije dato u iskazima. Svjedokinja pred tužiocem navodi da je pored sjedišta vozača vidjela “sačmaricu” i Danesa kako prilazi svom vozilu i pošao da izvadi tu “sačmaricu” a da mu je Beša preko sjedišta zadržao ruku te je on spustio “sačmaricu”, i da se Anel u tom momentu nalazio ispred auta udaljen nekih desetak metara dok je svjedok Anel suprotno iznio kada je vidio predmet za koga misli da je palica te da se nalazio na udaljenosti od tri metra. Dakle, po uvjerenju vijeća, nelogično je da svjedoci dajući iskaz u policiji ne navedu da su osumnjičeni imali oružje sa sobom jer bi u tom slučaju uslijedilo svakako preduzimanje određenih radnji u cilju pronalaženja tih predmeta uz obrazloženje da su se plašili za svoj život a prijavili su događaj odma. Osim toga, uz prijedlog za produženje pritvora sudu su dostavljeni presuda Općinskog suda Srebrenik, bez potpisa i pečata, optužnica KT TK, bez potpisa i pečata, rješenje Općinskog suda Tuzla, bez potpisa i pečata, presuda Općinskog suda Tuzla, bez potpisa i pečata PA SE NA OVAKVIM DOKAZIMA KOJI SE NE MOGU SMATRATI VJERODOSTOJNIM NE MOŽE ZASNIVATI SUDSKA ODLUKA JER SE NE RADI O ORGINALNIM PISMENIMA. Iz navedenih razloga vijeće smatra da ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni silom, prijetnjom ili drugim oblikom prinude naveli da oštećeni da lažni iskaz jer to ne proizlazi iz dostavljenih dokaza. Kako vijeće smatra da nisu ispunjeni opšti uvjeti za produženje pritvora, te se osumnjičeni IMAJU ODMAH PUSTITI NA SLOBODU.”

Inače, njih dvojica su 15. rujna optuženi da su prijetili svjedoku te ga tukli zbog čega im je bio određen pritvor. O tomu opširnije OVDJE.