Danas je 29. godišnjica bitke na Brčanskoj Malti. Dok se u Tuzli ovaj datum obilježava kao Dan oslobođenja grada, u Republici Srpskoj je to dan stradanja pripadnika bivše JNA. U Tuzli je ove godine upriličena svečanost, a u Bijeljini, na spomen obilježju, parastos za nastradale vojnike.

Na današnji dan, prije 29 godina, 15. maja 1992. godine, pri pokretu kolone vojnika i rezervista JNA iz tuzlanske kasarne „Husinska buna“, došlo je do sukoba pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i pripadnika tadašnje JNA, vojnika i rezervista koji su u vojnom konvoju napuštali Tuzlu.

Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla uspjeli su odbraniti grad, a 15. maj je postao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle.

Prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje u sukobu na Brčanskoj Malti poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika JNA iz kolone.

S druge strane, Centar za istraživanje ratnih zločina RS navodi da su tom prilikom stradala 54 vojnika, dok su 44 ranjena.

Slučaj, poznat kao “Tuzlanska kolona”, bio je predmet nekoliko sudskih procesa

Kako je svjedočio Ilija Jurišić, pred beogradskim sudom prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora, a potom osobođen optužbe za ratni zločin, toga dana primio je obavijest sa terena da je iz kolone otvorena vatra na policijske patrole i okolne zgrade, nakon čega je tuzlanskim policajcima iz komande data dozvola da “na vatru odgovore vatrom˝. Tom je prilikom došlo do zapaljenja kamiona, u kojima su stradali vojnici, kojima je komandovao Mile Dubajić.

Prvi sudski predmet su pokrenuli preživjeli učesnici kolone, koji su 1999. godine preko Saveza logoraša RS predali dokumentaciju Haškom tribunalu. Haški tribunal je predmet vratio u nadležnost pravosuđa BiH, nakon čega je Okružno tužilaštvo u Bijeljini pokrenulo postupak. Predmet je potom prebačen u nadležnost Tužilaštva BiH, da bi ono 2009. godine obustavilo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih.

Ipak, najpoznatiji proces u ovom slučaju bio je onaj koji je vođen pred pravosuđem Republike Srbije. Apelacioni sud u Beogradu 2016. pravosnažno je oslobodio ratnog savjetnika načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Tuzla Iliju Jurišića optužbe da je naredio napad na vojnike JNA.

Jurišić je prethodno prvostepenom presudom Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 2013. godine osuđen na 12 godina zatvora.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud napominje da je “dokazanost navoda iz optužnice Tužilaštva za ratne zločine ostala na razini sumnje”, te da je prvostepena presuda bila donesena na temelju pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Nakon ocjene i analize izvedenih dokaza, Sud je zaključio kako nije bilo neposrednih dokaza da je Jurišić izvršio krivično djelo za koje je optužen.