U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta u Tuzli danas će biti izvršena zvanična identifikacija tri žrtve proteklog rata.

“Porodice bi tako trebale potvrditi identitet ranije dobiven putem DNK analize za dvije žrtve nastradale 1995. godine, prilikom pada Srebrenice, i jedne žrtve ubijene na području Vlasenice 1992. godine” kazala je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Po njenim riječima, danas će biti zvanično identificirani otac i sin čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih grobnica Pilice, Čančari i Zeleni jadar, dok su posmrtni ostaci treće žrtve pronađeni prilikom ekshumacije na lokalitetu Pećina u Vlasenici.

Fazlić napominje da će nakon identifikacije porodice žrtava nastradalih 1995. godine odlučivati o ukopu tih žrtava na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. 

“Inače, u prva tri mjeseca ove godine identificirano je ukupno 17 žrtava proteklog rata. U narednom periodu u Tuzli su zakazane još tri identifikacije”, kazala je Fazlić.

Od početka 2021. godine izvršeno je 13 ekshumacija, a tom prilikom je ekshumirano 10 kompletnih skeleta i osam nekompletnih posmrtnih ostataka ili slučajeva.