Na području Tuzlanskog kantona do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom. Ipak, ovo nije trenutak za opuštanje, poručuju iz Kriznog stožera. Pripremaju se za eventualno pogoršanje epidemiološke situacije, nabavu dodatne opreme i opremanje novih izolatorija.

One kojima su propisane mjere izolacije, pozivaju na strogo poštivanje, a ostalim građanima da prate i provode upute nadležnih.

Studentski paviljon broj 1 u Tuzli ovih će dana biti pretvoren u izolatorij za osobe zaražene virusom korona, a koji imaju blaže ili srednje teške simptome. Iako na području Tuzlanskog kantona nema zabilježenih slučajeva zaraženih virusom korona, Kantonalni štab civilne zaštite pozvao je predstavnike štabova iz svih opština da pripreme prostor koji bi se mogao
koristiti u ove svrhe.

Ovo je jedna od mjera koje se na području Tuzlanskog kantona poduzimaju kako bi se pravovremeno moglo odgovoriti na eventualno pogoršanje epidemiološke situacije.

“Osim bolničkih kapaciteta koji su već rezervisani za jedan dio izolatorija, jučer smo obišli studentski centar koji je u pripremi za izolatorij gdje ćemo imati oko 220 kreveta na raspolaganju. Dali smo nekih par dana u smislu pražnjenja soba i ono što je potrebno uraditi tehnički da bismo ispunili uslove, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i povećanog broja pozitivnih osoba na COVID”, kaže Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Kantonalni štab civilne zaštite Tuzla pozvao je predstavnike svih općina na području ovog kantona da pripreme prostore koji bi se mogli koristiti kao izolatoriji.

“Do sada smo dobili povratnu informaciju Gradačca, Tuzle, Srebrenika, Lukavca i Gračanice da su obezbijedili takva mjesta i u narednom periodu oni koji ne budu poštovali mjere o izolaciji, biće izmješteni na te druge lokacije van domova”, kaže Mustafa Šakić, komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite Tuzla.

Smještaj za zaražene koronavirusom biće obezbijeđen i u salama за fizičko Mješovite srednje škole u Kalesiji i Osnovne škole u Tojšićima.

“Crveni križ Općine Kalesija je, u saradnji sa Općinom Kalesija već obezbijedio određeni broj kreveta koji će biti smješteni u ove sale. Riječ je o pedeset kreveta, posteljinama i svemu ostalom, dok će Javna ustanova Dom zdravlja Kalesija obezbijediti sav neophodan medicinski materijal i sredstva za definfekciju tih prostorija”, kaže Ramo Abidović, portparol Općine Kalesija.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je 5.028 osoba u izolaciji. Svi urađeni testovi, njih 121 za osobe iz ovog kantona, negativni su.