Ne smiruje se stanje oko pozicije direktora Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona. Nakon razrješenja i tužbi, ova institucija ponovo je pod istragom. Novo imenovanje izazvalo je sumnje u regularnost rada jednog od najznačajnijih resora Vlade.

Dok aktuelni ministar tvrdi kako je sve po zakonu, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH postavljaju pitanje, zbog čega tolika žurba sa imenovanjem ako postoje legitimna pitanja u vezi sa kvalifikacijama i razrješenjem prethodnog direktora?

PRETRESI MUP TK
Dok građani očekuju razvoj situacije oko pandemije i nadaju se pozitivnijim ishodima, u isto vrijeme svjedoče informacijama o sve češćim aferama, mogućim zloupotrebama i pokrenutim istragama. Jedna od njih je i stanje u MUP-u koje ne jenjava. Pripadnici Federalne uprave policije izuzeli su materijalnu dokumentaciju iz MUP-a i Vlade TK vezanu za imenovanje novog direktora Uprave policije Safeta Ibrahimovića.

ISTRAGA ZBOG IMENOVANJA DIREKTORA POLICIJE
ADMIR ARNAUTOVIĆ, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona

„Da li su tokom postupka imenovanja direktora Uprave policije prekršene odredbe zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona i u onom dijelu koji se odnosi na to da je novoizabrani komesar izabran na mandat od četiri godine a da u tom periodu stiče uslove za penzionisanje, što je suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima, a provjeravamo i neke druge okolnosti koje se vezuju za postupak ovog imenovanja.“

Podsjećamo, o imenovanju novog direktora Kantonalna vlada je donijela odluku na hitnoj sjednici, a neposredno pred početak ročišta po prijedlogu bivšeg direktora Uprave Dževada Kormana, koji je tužio Vladu zbog nezakonite smjene.

ODLUKA PRED POČETAK ROČIŠTA

DAMIR ALIĆ, advokat Dževada Kormana
„Moja pretpostavka je da se u ovakvim situacijama ne vrši izuzimanje ukoliko ne postoji dobar osnov sumnje da se podigne optužnica u konkretnom slučaju. Koja će lica biti obuhvaćena optužnicom, u kojem obimu, to će svakako dati pojašnjenje i izjasnit će se postupajući tužilac.“

Provjere obavljaju u okviru ranije otvorene istrage protiv ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića koji je osumnjičen za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi, a vezano za protivzakonito djelovanje i miješanje u operativnu samostalnost direktora Uprave policije. Ministar demantuje bilo kakve zloupotrebe, tvrdeći da je sve po zakonu.

MINISTAR DEMANTUJE NAVODE
SULEJMAN BRKIĆ, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona

„Ovaj ministar je i prije 4-5 mjeseci obećao javnosti da će uvijek proslijediti prvog i najboljeg kandidata. U ovom slučaju smo imali smao jednog hrabrog kandidata koji je bio dovoljno odvažan da se upusti sa rješavanjem sigurnosne i bezbjedonosne situacije u ovom Kantonu”.

Ako za ovakve pozicije postoji jedan kandidat koji će tokom mandata ispuniti uslove pred penziju, postavlja se pitanje ima li BiH sposobne i obrazovane građane? Razmotava li se klupko i da li se radi po zakonu u ustanovi čiji je primarni cilj očuvanje i obezbjeđenje poštivanja zakonskih odredbi? Konačnu odluku donijet će pravosudni organi, a prijava je upućena i na adresu OSCE-a.