Tuzlanski kanton kao okosnica privrednog razvoja Federacije BiH bilježi pad uvoza i izvoza. Nakon pozitivnih rezultata početkom prošle godine, pandemija uzrokovana koronavirusom dovela je do drastičnih promjena. Ekonomski analitičari upozoravaju da ove godine slijedi veliki izazov.

SUAD BEŠLIĆ, privrednik

„Od aprila do kraja jula smo stali, faktički da nismo ništa ni proizvodili. Mi smo imali izuzetno dobre ugovorene poslove početkom godine, ali sve je nekako stalo“.

Negativno poslovanje u skoro svim preduzećima, gubitak više od 30.000 radnih mjesta i ekonomski pad doveli su Bosnu i Hercegovinu u 2020. godini do recesije, kažu analitičari.

Najveću štetu u Tuzlanskom kantonu je pretrpio uvoz, koji je manji za oko 300 miliona KM u odnosu na godinu ranije, podaci su Komore.

NEDRET KIKANOVIĆ, predsjednik Privredne komore Tuzlanskog kantona

„Imali smo pad izvoza. Izvoz je milijardu i 500 miliona. Pad je negdje za 8,2 posto. To je u apsolutnom iznosu oko 100 miliona. To se odrazilo, prije svega, na metalnu industriju, na industriju kože, obuće i tekstila i tu imamo najveće padove“.

ASMIR HASIĆ, ministar privrede Tuzlanskog kantona

„Imamo situaciju gdje neke firme nisu mogle da završe gotov proizvod iz tog razloga što nisu samo određen dio repromaterijala mogli da uvezu. To je napravilo velike probleme“.

Stoga, u ovoj godini slijedi najveći izazov.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

„Da se vratimo na naša izvozna tršišta, konkretno Njemačke, Italije i drugih razvijenih zemalja, kao i naših susjeda Hrvatske i Srbije. Ono što je takođe bitno navesti je da ćemo najviše poteškoća u kontekstu našeg kantonalnog budžeta, ali i svih drugih budžeta, imati u prvom kvartalu, kada se očekuje pad prihoda po osnovu direktnih i indirektnih poreza“.

Kantonalna vlada realizovala je više projekata i javnih poziva s ciljem ublažavanja posljedica, a najavljuju i druge mjere u ovoj godini. Ono što ohrabruje u svemu su podaci Komore da je u hemijskoj industriji zabilježeno najveće povećanje izvoza.