Društvena mreža Tviter zabranila je izbornom štabu predsjednika SAD Donalda Trampa da nastavi da šalje tviter poruke sa svog naloga (TeamTrump) dok ne povuče jedan video u kome predsjednik daje uvjeravanja da djeca gotovo ne mogu da se zaraze korona virusom.

“Ta tviter poruka krši propise Tvitera o dezinformacijama oko Covid-19. Vlasnik naloga treba da povuče tu poruku prije nego što može ponovo da ih šalje”, rekao je portparol te kalifornijske grupe.
Društena mreža Fejsbuk je sa druge strane povukla video sa naloga šefa države zato što, kako navodi, uključuje lažne tvrdnje prema kojima jedna grupa ljudi ne može da dobije Covid-19, što krši njene propise o opasnim dezinformacijama oko bolesti.

Izgleda da su se iz izbornog štaba Trampa prilagodili zahtjevima Tvitera jer je njihov nalog i dalje bio aktivan sinoć a video je nestao, navodi agencija Frans pres.

Sporni video pokazivao je američkog predsjednika kako za vrijeme razgovora na Foks njuzu objašnjava da su djeca “gotovo potpuno” imuna na korona virus zbog svojih godina.

“Predsjednik je samo izgovorio jednu činjenicu da su djeca lakše podložna da dobiju korona virus od odraslih”, reagovala je Kortni Parela portparolka Trampovog izbornog štaba.

“To je još jedan dokaz da je Silikonska dolina pristrasna protiv predsjednika. Propisi se primjenjuju samo u jednom smjeru. Društvene mreže nisu arbitri istine”, rekla je ona.

Republikanci redovno zamjeraju Fejsbuku, Tviteru, Jutjubu (Gugl) da ih cenzuriše i podržava suprotnu stranu, a vrlo su aktivni u kampanji preko tih mreža.

Donald Tramp ima više od 80 miliona pratilaca na Tviteru, na primjer.

Demokrate sa druge strane smatraju da Fejsbuk ne ograničava sadržaje dovoljno strogo, posebno one povezane sa dezinformacijama i podsticanjem mržnje.