Tvrđava Inka Maču Pikču od danas je ponovo otvorena za turiste ali uz ograničeni broj posjetilaca, pošto su posjete od kraja januara bile obustavljene zbog pandemije koronavirusa.

“Tvrđavu ponovo otvaramo 1. marta ali će dnevno moći da uđe 897 ljudi uz stroge mjere protiv epidemije koronavirusa”, izjavili su izvori bliski peruanskom ministarstvu kulture.

Arheološko nalazište 2. novembra je ponovo otvoreno za posjetioce poslije osam mjeseci izolacije zbog epidemije korona virusa. Međutim, opet je 31. januara zatvoreno zbog koronavirusa.

Maču Pikču, što na jeziku kečua znači “Stara planina”, izgrađen je u vrijeme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prijestolnice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua.

Lokalitet je 1911. otkrio američki istraživač Hajram Bingam, a 1983. je stavljen na listu Svjetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Veliki čileanski književnik Pablo Neruda posjetio je 1943. Maču Pikču tri godine prije njegovog otvaranja turistima. Tom mjestu je 1945. godine posvetio pjesmu “Alturas de Machu Piccu” (Visine Maču Pikčua).