Twitter, koji je odlučio trajno suspendovati profil bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa zbog ponovljenih poziva na nasilje, neće mu dopustiti povratak čak i ako bude ponovno kandidat za Bijelu kuću, objavio je u Ned Segal, financijski direktor te kompanije.

“Po našim pravilima, kada ste uklonjeni s platforme, uklonjeni ste, bilo da ste komentator, financijski direktor, aktuelni ili bivši političar”, izjavio je Segal za TV mrežu CNBS.

Segal je za CNBS dodao da je Tramp bio je protjeran kada je bio predsjednik te da ne pravi razliku između političkih funkcionera, bili oni i dalje na funkciji ili ne.

U svojoj zadnjoj objavi prije suspenzije profila, Tramp je iskazao razumijevanje i ljubav za demonstrante koji su upali u Kongres 6. januara, kada je poginulo petoro ljudi.

“Znam kako se osjećate, ukrali su nam izbore, glatku pobjedu. Svi to znaju, posebno druga strana, ali sad morate ići kući. Mi vas volimo”, objavio je Tramp na Twitteru.

Prije toga je svoje pristalice u govoru pozivao da krenu prema Kapitolu, zbog čega ga je Twitter uklonio sa svoje platforme radi podsticanja na nasilje.

Uklanjanje Donalda Trampa koji je imao gotovo 90 miliona pratilaca nije prošlo bez kritika ni njegovih pristalica ni zastupnika sloboda na internetu, koji su u tome vidjeli znak prevelike moći društvenih mreža.