Društvena mreža Twitter, izložena ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama, angažirala je jednog od najpoznatijih svjetskih hakera Peitera Zatka na rješavanju problema, od inženjerskih grešaka do širenja dezinformacija.

Kompanija je Zatka imenovala na položaj šefa sigurnosti i dala mu široke ovlasti da preporučuje promjene u strukturi i praksama.

Zatko je najavio da će ispitati “informatičku sigurnost, integritet stranica mreže, fizičku sigurnost, integritet platforme, što počinje utjecati na zloporabe i manipulacije platformom, i inženjerski dio”.

Čuveni haker je u karijeri, među ostalim, radio na posebnim projektima Googlea i nadgledao dodjele projekata kibersigurnosti u Pentagonovoj Agenciji za napredna istraživanja i projekte (DARPA).

Twitter se suočava s brojnim sigurnosnim izazovima. Prije godinu dana vlada SAD-a je optužila dvojicu informatičara da su špijunirali za Saudijsku Arabiju dok su ranijih godina radili za Twitter i slali privatne informacije o kritičarima te države.

U julu je skupina mladih hakera prevarila zaposlenike kompanije i dobila pristup internim alatima što im je omogućilo da mijenjaju postavke računa tada predsjedničkog kandidata Joea Bidena, osnivača Microsofta Billa Gatesa i čelnika kompanije Tesla Elona Muska.