Četranest lica uhapšeno je u policijskoj akciji “Kolonija” u Federaciji BiH u vezi sa koruptivnim krivičnim djelima, trgovini drogom i imovinskim deliktima, te izvršeni pretresi na 19 lokacija u Kantonu Sarajevo.

Uhapšeni su M.Z. /26/, K.A. /22/, M.O. /21/, E.Š. /22/, S.Ć. /22/, A.A. /38/, A.M. /28/, E.P. /34/, K.K. /34/, M.A. /42/, N.P. /32/, S.P. /34/, S.K. /34/, H.H. /30/, dok se istragom obuhvaćena i lica H.E. /23/ i A.S. /22/ koja su u pritvoru, navodi se u zajedničkom saopštenju FUP-a, MUP-a Kantona Sarajevo i kantonalnog Tužilaštva.

Kako je istaknuto aktivnosti se odnose na dokumentovanja grupe lica koja zajednički djeluje na području Kantona Sarajevo i duži period vrše krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te krivična djela razbojništvo i teška krađa.

Prilikom pretresa pronađena je određena količina kanabisa, amfetamina, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima, a biće dokaz u krivičnom postupku.

Ovom akcijom obuhvaćeno je i dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, protivzakonito posredovanje i davanje dara i drugih oblika koristi.

U vezi koruptivnim djelima uhapšena su četiri lica, te su na osnovu naredbi Opštinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija.

“Tom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a biće korišteni kao dokaz u krivičnom postupku”, piše u saopštenju.

Akciju su sproveli pripadnici FUP-a i MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva.

Nakon kriminalističke obrade, uhapšena lica će u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije se nastavljaju.