Nastavljen je proces prebrojavanja glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedelju u Albaniji, na kojima trenutno vodi vladajuća Socijalistička partija premijera Edija Rame, saopćeno je iz Centralne izborne komisije Albanije.

Prema zvaničnim podacima objavljenim na web-stranici Centralne izborne komisije, nakon prebrojanih oko 31 posto ili 1.614 biračkih mesta od ukupno 5.199, vladajuća Socijalistička partija Albanije vodi s 49,58 posto glasova.

Na drugom mjestu je koalicija koju predvodi najveća opoziciona stranka, Demokratska partija Albanije Lulzima Bashe s 38,7 posto glasova.

Na trećem mjestu je Socijalistički pokret za integraciju s 7,12 odsto glasova. Socijalistički pokret za integraciju, liderke Monikr Kryemadhi, pred ove izbore sklopio je sporazum s Demokratskom partijom o zajedničkoj vladavini nakon izbora.

Na izborima 25. aprila takmičilo se 12 političkih subjekata, dvije koalicije i 10 partija te nekoliko nezavisnih kandidata u 12 izbornih jedinica koje odgovaraju okruzima u zemlji.

Na izborima se 1.841 kandidat takmičio za 140 poslaničkih mjesta u Skupštini Albanije, a pravo glasa imalo je gotovo 3,6 miliona građana.