Ministri vanjskih poslova susjednih libijskih zemalja sastali su se u ponedjeljak u Alžiru, glavnom gradu Alžira u sklopu napora čiji je cilj pomoći Libijcima u održavanju općih izbora zakazanih za 24. prosinca.

Dvodnevni sastanak u Alžiru se održava iza zatvorenih vrata. Ministri vanjskih poslova Alžira, Libije, Egipta, Sudana, Nigra i Čada, uz Kongo koji predsjeda Afričkom unijom, zajedno s glavnim tajnikom Arapske lige Ahmedom Aboulom Gheitom, šefom Afričke unije za politiku, mir i sigurnosne poslove Bankole Adeoye i specijalnim izaslanikom glavnog tajnika UN-a u Libiji Jan Kubis sudjeluju na konferenciji.

U svom uvodnom izlaganju alžirski ministar vanjskih poslova Ramtane Lamamra rekao je kako je “do sastanka došlo jer susjedne libijske zemlje doprinose rješavanju libijske krize”.

Naglasio je potrebu “nastaviti napore s ciljem ujedinjenja državnih institucija u Libiji i postići pomirenje”, te nastaviti raditi “na što skorijem povlačenju plaćenika i stranih snaga sa cijelog libijskog tla”, prenosi Xinhua.

U veljači su se zaraćene frakcije Libije složile o stvaranju privremene vlade pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, koja će vladati zemljom do izbora 24. prosinca.