U Argentini počinju tri dana nacionalne žalosti za Dijegom Armandom Maradonom, velikim fudbalerom koji je preminuo u 61. godini.

Njegovo tijelo će tokom tog perioda biti izloženo u Kasi Rosada, sjedištu Vlade Argentine, prenio je BBC.

Prethodno će biti obavljena obdukcija tijela u njegovom rodnom mjestu Tigre, nedaleko od Buenos Ajresa.

U Argentini je odgođena utakmica “Sport klub internacionala” i nekadašnjeg Maradoninog kluba “Boka Juniors”.

Navijači su se okupili na “La bombonjeri”, “Bokinom” stadionu u glavnom gradu, gdje su mnogi plakali iako su neki od njih suviše mladi da bi se sjećali Maradone iz igračkih dana.

U Buenos Ajresu je na ekranima metroa umjesto voznog reda ispisano “Hvala, Dijego”, a navijači su pjevali pjesmu “Božija ruka” u gradskim predgrađima.

Bivši igrač argentinske reprezentacije i trener uspješno je operisao krvni ugrušak u mozgu u novembru, ali se liječio i od zavisnosti od alkohola.

Njegov bivši saigrač Osije Ardiles izjavio je da današnje fudbalske zvijezde Mesi i Ronaldo “ne mogu ni da sanjaju” da će im se diviti kao Maradoni.

“Biti Dijego Maradona bilo je nevjerovatno divno. Ali sa druge strane, nije to bilo lako. Od mladih dana je neprestano bio u centru pažnje medija. Nije imao normalno djetinjstvo, nije imao normalno tinejdžersko doba”, rekao je Ardiles.

On je dodao da su svi željeli da budu uz njega i da dobiju dio njega.

Ardiles, nekadašnji igrač “Totenhema”, koji je bio u argentinskom timu sa Maradonom na Svjetskom prvenstvu 1982. godine, rekao je da je Maradona bio “bog” u Argentini, u Napulju i širom svijeta i da će ostati upamćen kao fudbalski genije.