Interpol je u Buenos Airesu lišio slobode crnogorskog državljanina, člana zloglasne kriminalne grupe “Pink Panther”, poznate po spektakularnim krađama skupocjenog nakita, prenosi Hina pisanje crnogorskih medija.

Zvjezdan Begić (46) je u Francuskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog krađe nakita vrijednog dva milijuna eura iz jedne zlatarne u Saint Tropezu, a tražila ga je i talijanska policija od 2017. godine zbog pljačke zlatarne u Milanu.

Kako su prenijeli crnogorski mediji, ovaj Podgoričanin u Argentinu je ušao s krivotvorenom putovnicom Europske unije, a u Buenos Airesu je živio pod lažnim argentinskim identitetom. Uhićen je 20. travnja dok je šetao ulicom u naselju Nunez, u kojem se nalazio i luksuzni stan u kojem je živio.

Mediji u Podgorici navode pisanje argentinskih portala, u optužnici podignutoj protiv Begića koji pripada zloglasnoj bandi kradljivaca nakita “Pink Panther“, odgovornoj za najmanje 130 pljački čija je vrijednost procijenjena na desetine milijuna eura.

Za Begićem se traga zbog dva konkretna napada za koja ga sumnjiče međunarodni istražitelji. Prvi se dogodio 2005., kada je s još jednim razbojnikom navodno upao u zlatarnu u francuskom ljetovalištu Saint Tropez odakle su otuđili nakit vrijedan dva milijuna eura. Navodno je pobjegao brodom.

Begić je takođe osumnjičen da je 12 godina kasnije, 2017., s još dvojicom pljačkaša naoružan ušao u milansku zlatarnu “Paradiso Luxery“ odakle su ukrali 20 satova marke “Rolex“, dvije narukvice procijenjene na po 200.000 eura.

Argentinsko pravosuđe ćepočeti postupak njegovog izručenja u zemlje Evrope koje ga potražuju.

Podsjećamo, prema policijskim izvještajima, ozloglašenu skupinu “Pink Panther” čini grupa od oko 200 članova – Crnogoraca, Srba, Hrvata, Bosanaca, od kojih su mnogi s vojnim iskustvom i uglavnom se terete za pljačke veoma vrijednog nakita.

“To su teško naoružani nasilnici koji se ne ustežu zapucati ako upadnu u teškoće, mada do sada nikoga nisu ubili”, rekao je svojevremeno zamjenik direktora Interpola za kriminal i krijumčarenje droge Emanuel Lekler.

Prema navodima medija, britanski su policajci tu kriminalnu grupu nazvali “Pink Panther” nakon što su 2004. pokušali prokrijumčariti plavi dijamant u kutiji kreme za lice, kao u čuvenoj istoimenoj filmskoj komediji.