Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na području Banjaluke lišili su slobode Unčanin Boška i Despot Dragana, osumnjičene za zločin u mjestu Velagići, općina Ključ i ubojstvo najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti u junu 1992. godine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Unčanin i Despot su osumnjičeni da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tereti ih se da su 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole. Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubojstvo najmanje 78 žrtava, čija su tijela prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II, navodi se u saopćenju.

Osumnjičeni se terete da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Tijekom dana, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Unčanin Boško je rođen 1969. godine u Prijedoru. Despot Dragan, rođen je 1964. u Laništu, Ključ.