U Muzeju sporta u Sportskom centru “Borik” u Banjaluci danas je otvorena izložba posvećena Rukometnom klubu (RK) Borac.

Među trofejima i rekvizitima koji su izloženi posebno mjesto zauzima Pehar namijenjen najboljoj ekipi Evrope iz 1976. godine, te specijalna plaketa zahvalnosti koju je Rukometni klub Borac dobio od Fudbalskog kluba Barcelona 1974. godine.

Nenad Talić, direktor Sportskog centra “Borik”, rekao je da se radi o klubu sa 51 trofejom, sa osam olimpijaca i da je to jedan od najtrofejijih klubova u bivšoj Jugoslaviji.

“Kada pričamo o Banjaluci, postoje stvari koje su neizostavne, Vrbas, Kastel, a jedna od tih stvari je i Rukometni klub Borac, koji je sinonim Banjaluke”, rekao je Saša Kondić, predsjednik RK Borac.

Rade Unčanin, član šampionske generacije Borca iz 1976. godine, prisjetio se slavnih vremena. Rekao je da je izložen mali dio toga iz Rukometnog kluba Borac.

“To je jednostavno trud, ljubav prema Borcu svih generacija koje su bile sebične da su mnogo trofeja donijele u klub”, rekao je Unčanin.

Nabrajajući legende ovog kluba, on je naglasio da je Borac bio učesnik osvajanja prve medalje Jugoslavije, bronze na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, kada je počeo uspon druge generacije.

“Posebno poslije Olimpijade u Minhenu, četiri smo godine bili šampioni Jugoslavije, a onda je došla titula prvaka Evrope. Bilo je prelijepo biti sudionik svega toga”, rekao je Unčanin i dodao da su najveće vrijednosti Borca prijateljstvo i drugarstvo, kao i zajednička ljubav prema klubu.

Izložbu je otvorila Sonja Davidović, ministrica porodice omladine i sporta Republike Srpske, koja je pozvala građane da posjete ovaj muzej.