Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da je učenik banjalučke Osnovne škole “Ivo Andrić” zaražen virusom korona, što je prvi potvrđeni slučaj zaraze u novoj školskoj godini.

“Po informacijama koje imamo od sinoć, dijete je jedan dan išlo u školu i zaraženo je iz porodičnog kontakta. U školi su odmah odreagovali u skladu sa procedurama i polovina odjeljenja je upućena u izolaciju 14 dana”, rekao je Radojičić novinarima.

On je naveo da niko od djece iz razreda u ovom momentu nema simptome, te da je izvršena dezinfekcija škole.

Radojičić je istakao da u svakom konkretnom slučaju treba procjenjivati stepen rizika, što znači da li je dijete i koliko bilo u kontaktu sa drugima, da li odjeljenje ili pola odjeljenja mora ići u izolaciju.

“Znači, nije imperativna norma. U ovom slučaju u školi su procijenili da treba, te su postupili u skladu sa procedurom i polovina odjeljenja je 14 dana u izolaciji, škola dezinfikovana i radimo dalje”, rekao je Radojičić.

On je ocijenio da je školska godina “počela sasvim dobro, s obzirom na okolnosti, iako su odjeljenja podijeljena, a školski časovi skraćeni”.

“Možemo reći da smo prilično zadovoljni prvom sedmicom”, rekao je Radojičić i dodao da treba određeno vrijeme kako bi se sve ustalilo i kako bi svi ušli u novi režim rada.

U Politehničkoj školi u Banjaluci zaražena profesorica

Jedna profesorica u Politehničkoj školi u Banjaluci zaražena je virusom korona, a za sada nema prijavljenih slučajeva zaraze kod učenika, rečeno je Srni u ovoj školi.

Škola je obaviještena iz Higijensko-epidemiološke službe da je profesorica zaražena virusom korona.

“Profesorica je u izolaciji, a za sada nema prijavljenih slučajeva zaraze kod učenika. Nastava se redovno odvija, uz sve predviđene mjere”, kažu u Politehničkoj školi.

U ovoj školi kažu da rade po upustvima i preporukama.

Ministarstvo: Roditelji da ne šalju djecu u školu ako postoji sumnja na zarazu

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poziva roditelje da ne šalju u školu djecu ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili ukoliko postoji i najmanja sumnja na zarazu na kovid 19, bilo da je riječ o djeci ili roditeljima.

Isti poziv, koji je upućen radi bezbjednosti svih i u najboljem interesu očuvanja zdravlja u najširoj zajednici, odnosi se i na nastavnike koji imaju simptomatične tegobe, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Takođe, i u onim slučajevima kada učenici ili roditelji čekaju rezultate testiranja na kovid 19, pozivamo ih na savjesno postupanje, te da ostanu kod kuće i u slučajevima kada je njihovo zdravstveno stanje dobro, sve dok ne dobiju rezultate testiranja”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva pozivaju učenike koji imaju određene zdravstvene tegobe, a posebno simptome akutne respiratorne infekcije, kao i njihove roditelje i nastavnike, da se i u ovim slučajevima ophode savjesno, ostanu kod kuće, da se jave nadležnom ljekaru ili pedijatru i slušaju njihove upute, dok sve sumnje na zarazu ne budu otklonjene, a s jasnim ciljem očuvanja sopstvenog i zdravlja svih drugih iz neposrednog okruženja.

U saopštenju se ističe da je za sve jednako važno da se pridržavaju svih preventivnih mjera i preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao što su redovno održavanje higijene ruku, mjerenje temperature, i obavezno pred polazak u školu, poštovanje preporučenog razmaka u kontaktu sa drugim osobama, nošenja zaštitnih maski, kao i svih ostalih preporučenih mjera.