Britanska, zaraznija mutacija koronavirusa koja se pojavila krajem 2020. godine, postala je dominantna u Belgiji gdje se bilježi skok broja zaraženih, saopštile su danas belgijske zdravstvene vlasti.

“Procjenjuje se da je prošle nedjelje 53 odsto ukupnog broja zaraženih koronavirusom zaraženo britanskim sojem virusa, u odnosu na 38 odsto u nedjelji prije toga” rekao je portparol Instituta za javno zdravlje, virusolog Steven van Giht na konferenciji za novinare.

To je prvi put da je britanska varijanta odgovorna za više od polovine zaraženih, dok su južnoafrički soj sa 2,2 odsto i brazilski sa 0,9 odsto i dalje vrlo slabo zastupljeni u Belgiji.

Prema danas objavljenim podacima, 2.294 novih slučajeva koronavirusa se pojavljuju u prosjeku dnevno u zemlji, što je skok od 24 odsto u odnosu na prethodni sedmodnevni period.

Međutim broj slučajeva u domovima za stare opada, kao i stopa smrtnosti od Covida.

Van Giht je rekao da porast broja zaraženih ukazuje da virus više cirkuliše, što se može pripisati zaraznijim sojem virusa i slabijim poštovanjem mjera.

Dnevni broj novozaraženih nije bio toliko visok gotovo mjesec dana.

Pogođeni su svi dijelovi stanovništva sem starijih od 80 godina što bi mogao da bude rezultat vakcinacije pošto su od januara vakcinisani korisnici i zaposleni u staračkim domovima.

U zemlji od 11,5 miliona stanovnika, broj hospitalizacija zbog Covida-19 je takođe u porastu.

Zemlja je u djelimičnom lokdaunu gotovo četiri mjeseca, rade škole ali studenti rade na daljinu, a zatvoreni su barovi, restorani i dvorane za predstave. Takođe su od 27. januara zabranjena sva putovanja u inostranstvo koja nisu neophodna, zbog čega je Evropska komisija zatražila objašnjenje.

Mnogi ministri traže ublažavanje mjera ali se očekuje da premijer Aleksander De Kroo i njegov ministar zdravlja Frank Vandernbruke to neće odobriti na sastanku koji se održava danas sa šefovima regiona.