U Belgiji je u protekla 24 sata potvrđen 91 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Nacionalni institut za javno zdravlje Belgije (Sciensano) je saopćio da je ukupan broj zaraženih porastao na 62.872, dok je broj preminulih od posljedica koronavirusa povećan na 9.788.

U saopćenju se dodaje da je u protekloj sedmici prosjek broja zaraženih na dnevnom nivou povećan na 96, što je više za osam posto u odnosu na prošlu sedmicu.

Belgijska premijerka Sophie Wilmes rekla je da mjere koje su primijenjene tokom procesa normalizacije za sada neće biti ublažene.

U Belgiji je od 1. jula počela četvrta faza normalizacije i ublažavanja mjera koje su 13. marta uvedene na sprečavanju širenja koronavirusa.

Vlada Belgije je od 11. jula uvela obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru. Naime, građani maske moraju nositi, između ostalog, u radnjama, supermarketima, tržnim centrima, kinima i muzejima.

U kafićima i restoranima je dozvoljeno druženje 15 osoba uz poštivanje pravila socijalne distance.

U sredstvima javnog prevoza i u bolnicama obavezno je nošenje maski. Koncerti će moći biti održavani uz prisustvo 200 osoba u zatvorenom, odnosno 400 na otvorenom prostoru.

Pozorišta, kina, zabavni parkovi, igraonice i bazeni moći će raditi uz uslov od maksimalno 50 osoba. Vjerski obredi, ceremonije, svadbe i sahrane će moći biti organizirane uz prisustvo najviše 200 osoba.

Više neće biti zabrana postavljanja više od 50 štandova na tržnici. Također, sportski tereni za amaterske i profesionalne sportske aktivnosti moći će primiti 200 gledalaca u zatvorenom prostoru i 400 na otvorenom.